Jesu li migranti zaista prijetnja zemljama Europske unije?

Podijeli

SVI smo svjedoci “puštanja” migranata od strane turskih vlasti prema zapadnom Balkanu i Europi. Migrantski val od barem 75 tisuća osoba.

Da, Europa će sasvim sigurno imati ne male probleme s pridošlicama s istoka. Bazirajmo se samo na različitostima, mi smo uključivi i liberalni, oni su isključivi, dvije nespojive stvari. Postavimo se na način. Kako bi se proveo kršćanin katolik u recimo Iraku da dođe tamo i zahtjeva svoju crkvu i poštivanje vjere od njihove strane? Vrlo je upitno bi li preživio dan. S druge strane, isključivost migranata, i sami smo bili svjedoci agresivnosti, zazivanja njihovih bogova i proizvodnjom straha među europskim narodima, mi i samo mi, nema drugih. Ukoliko pružimo otpor takvom razmišljanju, sukob je neizbježan.

Nadalje, svi stručnjaci za geopolitiku, i poznavatelji tamošnjih situacija složni su u jednom, sigurno je da s migrantskim valovima dolaze i osobe sumnjivih namjera, ili isključivih namjera napraviti štetu našim narodima i poremetiti demokratski sustav.

Kako i na koji način se suprotstaviti ovakvim situacijama, treba dobro “usijati glave” i smisliti kvalitetno rješenje. Jer migranti su odlučni u namjeri da se dokopaju europskog tla, odlučni su u tome da na našim prostorima ustoliče svoja navike, i odlučni su u tome da svoje navike nametnu nama.

Kako sada trenutno stvari stoke Grčka nam je saveznica i zadnja linija obrane od svega onoga nabrojenoga u tekstu, shodno tome i naša Vlada apsolutno treba dati koliku toliku pomoć Grčkoj, preventivno, misleći pri tome na našu budućnost.

Kako će se stvari odvijati pred nama je da vidimo i takvoj situaciji se čim prije prilagođavamo.

Razmišljanje (mene osobno kao autora članka) ne bi bilo loše pitati predsjednika Rusije za savjet, jer migranti očigledno nemaju nikakve namjere se uputiti u tome pravcu. Ruku na srce nije niti Hrvatska migrantima poželjna destinacija za ostati, ali i u tranzitu možemo očekivati probleme, s druge strane poklekne li Europa, i Hrvatska će.

Autor Ivica Janković
Foto Ivica Janković

Zašto paničariti i širiti paniku kad je riješenje na dohvat ruke?

Podijeli

Svjedoci smo mnogih apela policije, pa čak i sankcioniranja pojedinaca koji su širili paniku po pitanju koronavirusa i zaraze.

Naime, zašto se ljutiti na Nacionalni stožer civilne zaštite i policiji koji već tjednima kao papagaji ponavljaju jednu te istu stvar? Ostanite doma, držite socijalnu distancu, pojačajte higijenu! Ovih nekoliko stvari je jednostavno rješenje problema s koronavirusom. A ne mi se u cijelosti ne pridržavamo istih, zatim porastom broja zaraženih, po društvenim mrežama neosnovano širimo apokaliptične slike, paniku itd. Da slažem se da u tome slučaju treba pojedince kažnjavati, jer takve javne objave na nekolicinu ostavljaju dojam da i ono preporučeno nije dovoljno u suzbijanju virusa, što je netočno.

U više navrata u zadnje vrijeme mogli smo iščitati analitiku, odnosno broj novozaraženih u Hrvatskoj u odnosu na druge države u okruženju, i šire. Naši stručnjaci, i Nacionalni stožer civilne zaštite očigledno rade dobar posao bez obzira na ne/namjerne opstrukcije građana, te ulijevaju u javni prostor sigurnost i povjerenje.

Zašto paničariti bez ikakve potrebe za tim, jednostavno treba se držati preporuka stožera i virusna zaraza je brzo na “koljenima”, nastavno tome čim prije ćemo se i vratiti ustaljenim navikama i “normalnom” životu.

Teško je shvatiti, stručnjaci na području epidemiologije vrlo jasno su dali preporuke za ponašati se u ovoj situaciji, s druge strane Vlada Republike Hrvatske za sada vrlo vješto balansira situaciju u smjeru održavanja ekonomije na nogama, na dobrobit svih nas.

Jednostavno je, OSTANI DOMA i daj svoj doprinos u rješavanju virusne krize.

Autor Ivica Janković

Riješimo koronavirus, svi zajedno!

Podijeli

COVID-19 još uvijek se širi kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama.

Naime, stvari su postavljene i komunicirane vrlo jednostavno od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Narod još uvijek u cijelosti nije shvatio da je borba protiv koronavirusa na nama svima ponaosob.

Zar je teško shvatiti, ako je rečeno da se držimo svojih domova i da ne izlazimo van, da je to rečeno s jako dobrim i opravdavajućim razlozima. Biti u svome domu i na taj način pridonijeti borbi i suzbijanju virusa, pa zar je to tako teško. Zar je teško shvatiti da na taj način ukidamo tranziciju virusu i danje širenje? I gotovo tu staje priča o širenju virusa. Stručnjaci, barem oni u Hrvatskoj su na vrijeme prepoznali opasnosti i ozbiljnost situacije, te su nam na vrijeme komunicirali stvari, dok čak još nije bilo oboljelih u Hrvatskoj. Bili smo neozbiljni i nismo se pridržavali riječi stručnjaka. Idu li svi novooboljeli na našu dušu, zbog naše neodgovornosti?

Nitko nas ne tjera na ratište s puškom u ruci, vrlo je jednostavno ostanimo u svojim kućama pridržavajmo se uputa stožera civilne zaštite i ova agonija u tom slučaju će vrlo brzo završiti s minimalnim posljedicama.

Autor Ivica Janković

Općina Slavonski Šamac i NK Graničar bespoštedno se stavili na raspolaganje starijim i nemoćnim osobama

Podijeli

SLAVONSKI ŠAMAC/KRUŠEVICA – Ono bitno što je potrebno pokazati u teškim vremenima je razumijevanje i ljudskost, upravo je to ono što su inicirali i proveli u djelo Općina Slavonski Šamac na čelu s načelnikom Branislavom Milinović i NK Graničar na čelu s Katicom Stefanović, kao jednom od rijetkih predsjednica muškog nogometnog kluba.

Naime, obzirom na sva dešavanja zadnjih dana i tjedana, koja su nam svima jako poznata po pitanju pošasti Koronavirusa (COVID-19), empatiju prema svojim sumještanima starijima i nemoćnima u svojoj općini, pa tako i svim drugima koji su u potrebi stavili su se na raspolaganje. Bespoštedno, i na usluzi u bilo koje doba dana i noći. To je onaj obrazac ponašanja kojeg bi se svi trebali pridržavati i jednostavno kao primjer možemo izdvojiti ova dva kolektiva, a ujedno i kao “packu” svim drugima koji su još uvijek inertni, a nisu u rizičnim skupinama obolijevanja od COVID-19.

Ovu gestu jednostavno dužni smo javno pohvaliti, jer to zaslužuje, jer to netko mora primijetiti. Hvala Vam u ime svih potrebitih u ovim trenucima.

Facebook objavu na stranici NK Graničar u danjem tekstu prenosimo vam u cijelosti:

OBAVIJEST: NK Graničar Slavonski Šamac

Članovi uprave NK Graničar se uključuju u akciju borbe protiv Koronavirusa. Ako netko u Kruševici ili Slavonskom Šamcu bude u samoizolaciji ili ako su starije osobe koje su lošeg zdrvastvenog stanja a nemaju nekoga tko bi im mogao pomoći pri nabavki hrane, lijekova i ostalog može se obratiti nama.

Kontakt broj od 0-24 h je 092 392 5150 i mi ćemo se brzo organizirati. Važno je da se držimo onoga što od nas traži civilna zaštita i da brzo se vratimo u našu svakodnevnicu. Sutra, nakon koordinacije u Općini ćemo objaviti detaljnije informacije.

/Ivica Janković/