Nakon jučerašnjih izbora unutar HDZ-a sve će biti isto, isto više nikad biti neće

Podijeli

Svi oni koji se čak i na hobi način bavi političkom analitikom jasno je da će danas unutarstranačke izbore dobiti dosadašnji predsjednik HDZ-a Andrej Plenković-

Kako će izgledati ostatak ekipe u smislu zamjenika predsjednika i dopredsjednika ostaje nam za pričekati kraj današnjeg dana.

Ostaje nejasno, čak i ako zanemarimo izgubljene (po očekivanjima) europarlamentarne izbore, i nedavne predsjedničke izbore, zašto ekipa koja u zadnjih mjeseci evidentno gubi korak s SDP-om, i dalje isključivo lobira za ostanak iste ekipe, one gubitniče, koja je tu logika, i zašto članstvo većinom podržava tu istu ekipu!? U tome djelu već možemo nalaziti razloge u već izbrušenim i konzumiranim interesima u obliku uhljebništva i pogodovanja.

Sve će biti isto, isto više nikad biti neće. Nije HDZ-ova mašinerija navikla na višemišlje, već na autokraciju. Sigurno je da će današnji pobjednik pred reflektorima medija pozivati na zajedništvo, apelirajući pri tome na zakapanje ratnih sjekira alternativne ekipe koja je imala ambicije preuzeti HDZ na čelu s Mirom Kovač. Pozivat će se na mir, pomirenje i zajedništvo, ali prava istina će izaći kroz narednih nekoliko mjeseci, gdje će se rezolutno vidjeti da je ekipa oponenata Plenkoviću politički odstrijeljena već davno, a dokaz tome će biti sastavljanje političkih lista za predstojeće parlamentarne izbore, pa ćemo teško negdje na nekoj listi moći naći nekoga iz Kovačeve ekipe, ili možda ali na nekim nebitnim mjestima koja nisu ni blizu praga prolaznosti. Preferencijom se ne moramo zamarati jer će ono već i danas dokazati na unutarstranačkim izborima da ne postoji u nekom ozbiljnijem obujmu.

Onako kako stvari danas stoje, eskalacija ovakve nerazumne politike samih HDZ-ovaca će eskalirati na parlamentarnim izborima, i ukoliko budu imali sreće bit će s SDP-om eventualno izjednačeni, o pobjedi teško da možemo pisati, i procjenjivati u tome smjeru.

S takvim politikama HDZ-a sasvim sigurno je da će već danas Miroslav Škoro imati više svojih poklonika iz redova HDZ-a i koji će mu se u naredno vrijeme sve više približavati, a za koje bi on trebao pristupati s velikom dozom opreznosti, jer se tu ne radi o čistim namjerama boljitka našeg društva, već dolaze s primislima na interes i eventualne pozicije.

Autor Ivica Janković

Zašto paničariti i širiti paniku kad je riješenje na dohvat ruke?

Podijeli

Svjedoci smo mnogih apela policije, pa čak i sankcioniranja pojedinaca koji su širili paniku po pitanju koronavirusa i zaraze.

Naime, zašto se ljutiti na Nacionalni stožer civilne zaštite i policiji koji već tjednima kao papagaji ponavljaju jednu te istu stvar? Ostanite doma, držite socijalnu distancu, pojačajte higijenu! Ovih nekoliko stvari je jednostavno rješenje problema s koronavirusom. A ne mi se u cijelosti ne pridržavamo istih, zatim porastom broja zaraženih, po društvenim mrežama neosnovano širimo apokaliptične slike, paniku itd. Da slažem se da u tome slučaju treba pojedince kažnjavati, jer takve javne objave na nekolicinu ostavljaju dojam da i ono preporučeno nije dovoljno u suzbijanju virusa, što je netočno.

U više navrata u zadnje vrijeme mogli smo iščitati analitiku, odnosno broj novozaraženih u Hrvatskoj u odnosu na druge države u okruženju, i šire. Naši stručnjaci, i Nacionalni stožer civilne zaštite očigledno rade dobar posao bez obzira na ne/namjerne opstrukcije građana, te ulijevaju u javni prostor sigurnost i povjerenje.

Zašto paničariti bez ikakve potrebe za tim, jednostavno treba se držati preporuka stožera i virusna zaraza je brzo na “koljenima”, nastavno tome čim prije ćemo se i vratiti ustaljenim navikama i “normalnom” životu.

Teško je shvatiti, stručnjaci na području epidemiologije vrlo jasno su dali preporuke za ponašati se u ovoj situaciji, s druge strane Vlada Republike Hrvatske za sada vrlo vješto balansira situaciju u smjeru održavanja ekonomije na nogama, na dobrobit svih nas.

Jednostavno je, OSTANI DOMA i daj svoj doprinos u rješavanju virusne krize.

Autor Ivica Janković

Riješimo koronavirus, svi zajedno!

Podijeli

COVID-19 još uvijek se širi kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama.

Naime, stvari su postavljene i komunicirane vrlo jednostavno od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Narod još uvijek u cijelosti nije shvatio da je borba protiv koronavirusa na nama svima ponaosob.

Zar je teško shvatiti, ako je rečeno da se držimo svojih domova i da ne izlazimo van, da je to rečeno s jako dobrim i opravdavajućim razlozima. Biti u svome domu i na taj način pridonijeti borbi i suzbijanju virusa, pa zar je to tako teško. Zar je teško shvatiti da na taj način ukidamo tranziciju virusu i danje širenje? I gotovo tu staje priča o širenju virusa. Stručnjaci, barem oni u Hrvatskoj su na vrijeme prepoznali opasnosti i ozbiljnost situacije, te su nam na vrijeme komunicirali stvari, dok čak još nije bilo oboljelih u Hrvatskoj. Bili smo neozbiljni i nismo se pridržavali riječi stručnjaka. Idu li svi novooboljeli na našu dušu, zbog naše neodgovornosti?

Nitko nas ne tjera na ratište s puškom u ruci, vrlo je jednostavno ostanimo u svojim kućama pridržavajmo se uputa stožera civilne zaštite i ova agonija u tom slučaju će vrlo brzo završiti s minimalnim posljedicama.

Autor Ivica Janković

Općina Slavonski Šamac i NK Graničar bespoštedno se stavili na raspolaganje starijim i nemoćnim osobama

Podijeli

SLAVONSKI ŠAMAC/KRUŠEVICA – Ono bitno što je potrebno pokazati u teškim vremenima je razumijevanje i ljudskost, upravo je to ono što su inicirali i proveli u djelo Općina Slavonski Šamac na čelu s načelnikom Branislavom Milinović i NK Graničar na čelu s Katicom Stefanović, kao jednom od rijetkih predsjednica muškog nogometnog kluba.

Naime, obzirom na sva dešavanja zadnjih dana i tjedana, koja su nam svima jako poznata po pitanju pošasti Koronavirusa (COVID-19), empatiju prema svojim sumještanima starijima i nemoćnima u svojoj općini, pa tako i svim drugima koji su u potrebi stavili su se na raspolaganje. Bespoštedno, i na usluzi u bilo koje doba dana i noći. To je onaj obrazac ponašanja kojeg bi se svi trebali pridržavati i jednostavno kao primjer možemo izdvojiti ova dva kolektiva, a ujedno i kao “packu” svim drugima koji su još uvijek inertni, a nisu u rizičnim skupinama obolijevanja od COVID-19.

Ovu gestu jednostavno dužni smo javno pohvaliti, jer to zaslužuje, jer to netko mora primijetiti. Hvala Vam u ime svih potrebitih u ovim trenucima.

Facebook objavu na stranici NK Graničar u danjem tekstu prenosimo vam u cijelosti:

OBAVIJEST: NK Graničar Slavonski Šamac

Članovi uprave NK Graničar se uključuju u akciju borbe protiv Koronavirusa. Ako netko u Kruševici ili Slavonskom Šamcu bude u samoizolaciji ili ako su starije osobe koje su lošeg zdrvastvenog stanja a nemaju nekoga tko bi im mogao pomoći pri nabavki hrane, lijekova i ostalog može se obratiti nama.

Kontakt broj od 0-24 h je 092 392 5150 i mi ćemo se brzo organizirati. Važno je da se držimo onoga što od nas traži civilna zaštita i da brzo se vratimo u našu svakodnevnicu. Sutra, nakon koordinacije u Općini ćemo objaviti detaljnije informacije.

/Ivica Janković/