Pokolj u Francuskoj! Zašto?

Podijeli

Kako nas svi mediji obasuše i izvjestiše o pokolju u Francuskoj odlučih i sam malo detaljnije proanalizirati i prodiskutirati na tu temu.

Dakle. Prvo bih kao i sam vjernik htio izraziti žaljenje za žrtvama nasilja i zraziti sućut njihovim obiteljima kako i spada po svim normama kulturnog i normalnog razmišljanja, promišljanja i ponašanja.

Ima li „Batina“ dva kraja kako kaže „Stari narod“

Prvo razmišljanje gledajući prizore pokolja na telki bilo mi je kao možda i većini vas. Pa što napadoše poslovnu zgradu i redakciju nekakvog časopisa „Charlie Hebdo“ ? Za kojeg usput rečeno nikad ne čuh ali dobro. Ne bi meni teško pa malo proguglah te njihove slavne uratke i čime se to već oni bave. Ostah malo zatečen njihovom politikom vođenja istog koja seže iz još za tu branšu davne 1969. Godine. Pa rekoše oni sami za svoj moto koji kao nekakva definicija i misao vodilj a kaže „Svetinja neke vjere može biti svetinja samo za njihove pripadnike. Gdje bi svijet bio ako bi se poštivali svi vjerski tabui?“ I drugio dio kao po mojoj procjeni šablona rada kojeg se drže „Čvrsti antireligijski stavovi, u kojima se ismijava radikalne stavove islamista, kršćana te židova“
Pa međuostalim nađoh u njihovim tvorevinama i Isusa razapetog naglavačke sa pivom u ruci te proroka Muhameda u raznoraznim incesnim pozama a o židovima i njihovim karikaturama da i ne govorim kao da je sam Hitler urednik časopisa. Uglavnom gnjusne stvari toliko da vam se želudac digne u visinu očiju pa tako nekoliko puta. Mene su moji, dida, baka, otac, mati, učili, sine svoje voli a tuđe poštivaj kao što su i većinu normalnih ljudi njihovi najmiliji učili. Međutim ovo što je radio časopis tjednik „Charlie Hebdo“ nema nikakve veze sa zdravim razumom i za svaku je osudu i u konačnici slobodu medija su očigledno koristili za čiste ciljane matematičke provokacije. Ima li batina dva kraja? U ovome slučaju apsolutno se slažem sa time, naravno ne opravdavajući metodologiju osude časopisa koja je izvršena na brutalan i krvav način već u smislu pravne osude i zatvaranja istog sa primjerenim kaznama svim sudionicima i kvazi kreativcima.

Kao što i uvijek svaka priča ima svoju genezu tako i ova dotična iz Pariza. Pa shodno tome si opet i uvijek postavljam dodatna pitanja na koje teško nalazim odgovore, nikako ili u tragovima. Takvo jedno pitanje bi npr. bilo. Tko je omogućavao i podržavao takav način rada časopisa i što mu je u konačnici bio cilj ili alibi za što? Naravno opet možemo predpostavljat tko i zašto i opet nećemo doći do odgovora pa ostaje samo ono površno, svjetske sile, svjetski moćnici u cilju držanja neizvjesne situacije koja se može okrenutu u bilo kojem smjeru prema bilo kome u bilo kojem trenutku i naravno u njihovom interesu. Da li je to vođa Amerike, vođa Rusije ili onaj kosoki vođa Sj. Koreje koji malo malo zvecka praznim oružjem i stvara trzavice među velesilama koje bi opet u konačnici kolumnirale batinom po poštenom narodu za izmišljene ciljeve i napuhana ega pojedinaca.

Sve u svemu još uvijek slobodan i pri zdravoj pameti osuđujem prvenstveno način i produkt  rada spomenutog časopisa, osuđujem i način izvršenja osude istima. Da su se blago rečeno provokacije časopisa „Charlie Hebdo“ mogle riješiti i na civiliziraniji način, vjerovatno jesu. Zašto nije bilo volje za to? Ne znam niti želim razbijati svoju tintaru tim pitanjem iz raloga što opet neću naći odgovor doli samo predpostavke. Da je nešto trulo ne u državi Danskoj već u cijelom svijetu očigledno da je i očigledno da neće dobro završiti.

Po mojim uvjerenjima Bog je jedan a da li će ga netko zvati, Jahve, Alah,Scijentolog ili će to biti Budizam vjera bez Boga itd. Meni nebitno, svojeg ću voljeti a druge poštivati samim time i sve ljude kako god zvali svojeg Boga nastavno tome se isto nadam i da će isti spomenuti zveckaroši oružjem napokon shvatiti da batina ipak i oduvijek ima dva kraja.

Zaključak. Jako ružan sadržaj časopisa koji vrijeđa sve po svim osnovama iznjedrio je jako ružnu reakciju, ovaj puta Islamskog naroda, sutra tko zna koga.

Zašto paničariti i širiti paniku kad je riješenje na dohvat ruke?

Podijeli

Svjedoci smo mnogih apela policije, pa čak i sankcioniranja pojedinaca koji su širili paniku po pitanju koronavirusa i zaraze.

Naime, zašto se ljutiti na Nacionalni stožer civilne zaštite i policiji koji već tjednima kao papagaji ponavljaju jednu te istu stvar? Ostanite doma, držite socijalnu distancu, pojačajte higijenu! Ovih nekoliko stvari je jednostavno rješenje problema s koronavirusom. A ne mi se u cijelosti ne pridržavamo istih, zatim porastom broja zaraženih, po društvenim mrežama neosnovano širimo apokaliptične slike, paniku itd. Da slažem se da u tome slučaju treba pojedince kažnjavati, jer takve javne objave na nekolicinu ostavljaju dojam da i ono preporučeno nije dovoljno u suzbijanju virusa, što je netočno.

U više navrata u zadnje vrijeme mogli smo iščitati analitiku, odnosno broj novozaraženih u Hrvatskoj u odnosu na druge države u okruženju, i šire. Naši stručnjaci, i Nacionalni stožer civilne zaštite očigledno rade dobar posao bez obzira na ne/namjerne opstrukcije građana, te ulijevaju u javni prostor sigurnost i povjerenje.

Zašto paničariti bez ikakve potrebe za tim, jednostavno treba se držati preporuka stožera i virusna zaraza je brzo na “koljenima”, nastavno tome čim prije ćemo se i vratiti ustaljenim navikama i “normalnom” životu.

Teško je shvatiti, stručnjaci na području epidemiologije vrlo jasno su dali preporuke za ponašati se u ovoj situaciji, s druge strane Vlada Republike Hrvatske za sada vrlo vješto balansira situaciju u smjeru održavanja ekonomije na nogama, na dobrobit svih nas.

Jednostavno je, OSTANI DOMA i daj svoj doprinos u rješavanju virusne krize.

Autor Ivica Janković

Riješimo koronavirus, svi zajedno!

Podijeli

COVID-19 još uvijek se širi kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama.

Naime, stvari su postavljene i komunicirane vrlo jednostavno od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Narod još uvijek u cijelosti nije shvatio da je borba protiv koronavirusa na nama svima ponaosob.

Zar je teško shvatiti, ako je rečeno da se držimo svojih domova i da ne izlazimo van, da je to rečeno s jako dobrim i opravdavajućim razlozima. Biti u svome domu i na taj način pridonijeti borbi i suzbijanju virusa, pa zar je to tako teško. Zar je teško shvatiti da na taj način ukidamo tranziciju virusu i danje širenje? I gotovo tu staje priča o širenju virusa. Stručnjaci, barem oni u Hrvatskoj su na vrijeme prepoznali opasnosti i ozbiljnost situacije, te su nam na vrijeme komunicirali stvari, dok čak još nije bilo oboljelih u Hrvatskoj. Bili smo neozbiljni i nismo se pridržavali riječi stručnjaka. Idu li svi novooboljeli na našu dušu, zbog naše neodgovornosti?

Nitko nas ne tjera na ratište s puškom u ruci, vrlo je jednostavno ostanimo u svojim kućama pridržavajmo se uputa stožera civilne zaštite i ova agonija u tom slučaju će vrlo brzo završiti s minimalnim posljedicama.

Autor Ivica Janković

Općina Slavonski Šamac i NK Graničar bespoštedno se stavili na raspolaganje starijim i nemoćnim osobama

Podijeli

SLAVONSKI ŠAMAC/KRUŠEVICA – Ono bitno što je potrebno pokazati u teškim vremenima je razumijevanje i ljudskost, upravo je to ono što su inicirali i proveli u djelo Općina Slavonski Šamac na čelu s načelnikom Branislavom Milinović i NK Graničar na čelu s Katicom Stefanović, kao jednom od rijetkih predsjednica muškog nogometnog kluba.

Naime, obzirom na sva dešavanja zadnjih dana i tjedana, koja su nam svima jako poznata po pitanju pošasti Koronavirusa (COVID-19), empatiju prema svojim sumještanima starijima i nemoćnima u svojoj općini, pa tako i svim drugima koji su u potrebi stavili su se na raspolaganje. Bespoštedno, i na usluzi u bilo koje doba dana i noći. To je onaj obrazac ponašanja kojeg bi se svi trebali pridržavati i jednostavno kao primjer možemo izdvojiti ova dva kolektiva, a ujedno i kao “packu” svim drugima koji su još uvijek inertni, a nisu u rizičnim skupinama obolijevanja od COVID-19.

Ovu gestu jednostavno dužni smo javno pohvaliti, jer to zaslužuje, jer to netko mora primijetiti. Hvala Vam u ime svih potrebitih u ovim trenucima.

Facebook objavu na stranici NK Graničar u danjem tekstu prenosimo vam u cijelosti:

OBAVIJEST: NK Graničar Slavonski Šamac

Članovi uprave NK Graničar se uključuju u akciju borbe protiv Koronavirusa. Ako netko u Kruševici ili Slavonskom Šamcu bude u samoizolaciji ili ako su starije osobe koje su lošeg zdrvastvenog stanja a nemaju nekoga tko bi im mogao pomoći pri nabavki hrane, lijekova i ostalog može se obratiti nama.

Kontakt broj od 0-24 h je 092 392 5150 i mi ćemo se brzo organizirati. Važno je da se držimo onoga što od nas traži civilna zaštita i da brzo se vratimo u našu svakodnevnicu. Sutra, nakon koordinacije u Općini ćemo objaviti detaljnije informacije.

/Ivica Janković/