Povukla se voda, a time i briga za poplavljena područja

Podijeli

Cijela je državnička svita u bliskoj nam prošlosti u više navrata čak i previše obilazila poplavljena područja Lijepe Naše pa se čovjek zapita što li se to lovi u mutnim vodama Save?

Činjenica je da su nam nasipi popustili. Činjenica je da su nam sela u istočnoj Slavoniji poplavljena. Činjenica je da će već napaćeni narod dobiti dodatni težak teret na leđa. Reklo bi se svatko nosi svoj „križ“ na leđima to svi znamo i osjetimo a Slavonci će morati kako stvari stoje nositi i „križ“ i „crkvu“ nakon ratnih vremena opet i oporavljati se još duže.

Tapšanje po ramenima vladajućih,  obećanja „sve ćemo mi sanirati,pomoći vam kuće obnoviti, sagraditi vam nove, poduzetnike ponovo dići na noge…“
Hvala im na obećanjima lijepo zvuče. Samo što će se od toga realizirati vidjet ćemo,jer vrijeme i kamen mrvi a kamoli obećanja,Bože dragi koliko  ih je bilo do sada,ima li broja?

Osposobljeni posebni timovi procjenitelja za poplavljena područja

S obzirom na dosadašnje slične prakse i situacije,procjene će biti površne i odokativne i nadasve inkriminirajuće.Da inkriminirajuće,narod gladuje a netko drži uskladištenu prikljupljenu hranu i ne izdaje
potrebitima,gladnima,bolesnima. Netko u dijeliću sekunde subjektivno odlučuje o sudbinama mnogih obitelji,netko tko ne poznaje riječi kao što su,poštenje,moram ili još bolje teško stečena imovina radom.
To ne da je inkriminirajuće već za nekoga spaliti na lomači za primjer svima sličnima. Da narod je toliko razočaran da se upotrebljavaju i puno teže riječi,vjerujem da ste i svi svjedoci takvih,pišem ono što većina misli ili govori moram samo i dodati NAŽALOST je tako.

Zdušno prikupljena pomoć svih koji su se senzibilirali sa unesrećenim sugrađanima stiže na kapaljku ili  se daje po osobnim procjenama pojedinih šampiona ili bolje rečeno prikupljena pomoć se ne dijeli već skuplja prašinu ili ona financijska skuplja kamate za nečije više interese.

Pored svih dobronamjernih ljudi koji su se iskazali svojom solidarnošću sa nastradalima i svojim nesebičnim pomaganjem i to će nažalost biti zasjenjeno zadnjom velikom pljačkom nastradalog naroda Slavonije.

Prije konačnog pada vladajuće koalicije ako se se tako još može nazvati prije bih rekao solo koalicije. Jer svatko vuče plijen na svoju stranu,režeći na svoje dojučerašnje istomišljenike,prijatelje i rodjake.
Pitam ja vas:gdje je novac prikupljen putem crvenog križa? U čijem interesu je da kao što sam već napisao sakuplja kamate i za koga i tko štiti takove radnje? Zašto ga potrebiti ne dobivaju? Gdje su prikupljene razno razne donacije svih nas,u čijim privatnim skladištima to stoji i za koju namjenu je predodređeno?

Velika je gorčina u čovjeku se stvori slušajući takve vijesti,velika je žalost vidjeti da je sedmeročlana obitelj dobila jedan kruh za sedam dana,neopisivo žalosno a istovremeno skladišta puna ama baš svega i čekaju ne znam ni sam što čekaju.Pa se čovjek zapita. Kako jednostavno pomoći nekome a da to isto netko ne ukrade i izmanipulira situaciju,jednostavno žalosno i jadno.
Možda će netko reći da su ovo nagađanja,kojekakve teorije,insinuacije volio bih da je tako ali iskustva govore sasvim drugačije. Činjenično stanje je sasvim drugačije,svjedočanstva unesrećenih su sasvim drugačija sve je sasvim suprotno od onoga što pošten narod očekuje.

Živimo li u državi u kojoj je izvršna vlast sasvim suprotna onima koji su je izabrali pa i svim ostalima,dajem Vam na razmišljanje i osobnu procjenu?!

Može li se tko prisjetiti što je to ova vlada dobro napravila svome narodu osim što ga je dobro opteretila porezima i parafiskalnim nametima,koja je narod potopila do kraja?
Može li se tko prisjetiti koliko je novih poduzeća otvoreno? Teško,možda lakše koliko je zatvoreno,nema broja zatvaranjima,nema kraja niti rastućoj brojci nezaposlenih,nema kraja glupostima vladajućih!
Činjenica je da su se vladajući dobro okoristili od opet toga istog naroda,činjenica je da će se opet pojedinci obogatiti na tuđoj nesreći… ma kamo sreće da ih je voda odnijela tamo nizvodno preko granice gdje i pripadaju.

Moj narode hvatajmo se mi lopate sami,jer ništa od čekanja i iščekivanja,ne države već vlade koja sa njome upravlja,vrijedne ruke su stvorile i stvorit će opet na sreću i ponos svih Hrvata a na nesreću vladajućih koji imaju jedan ogroman i nepremostiv problem a to je „vjera u Boga i narodna sloga svih Hrvata“

Autor Ivica Janković

 

Zašto paničariti i širiti paniku kad je riješenje na dohvat ruke?

Podijeli

Svjedoci smo mnogih apela policije, pa čak i sankcioniranja pojedinaca koji su širili paniku po pitanju koronavirusa i zaraze.

Naime, zašto se ljutiti na Nacionalni stožer civilne zaštite i policiji koji već tjednima kao papagaji ponavljaju jednu te istu stvar? Ostanite doma, držite socijalnu distancu, pojačajte higijenu! Ovih nekoliko stvari je jednostavno rješenje problema s koronavirusom. A ne mi se u cijelosti ne pridržavamo istih, zatim porastom broja zaraženih, po društvenim mrežama neosnovano širimo apokaliptične slike, paniku itd. Da slažem se da u tome slučaju treba pojedince kažnjavati, jer takve javne objave na nekolicinu ostavljaju dojam da i ono preporučeno nije dovoljno u suzbijanju virusa, što je netočno.

U više navrata u zadnje vrijeme mogli smo iščitati analitiku, odnosno broj novozaraženih u Hrvatskoj u odnosu na druge države u okruženju, i šire. Naši stručnjaci, i Nacionalni stožer civilne zaštite očigledno rade dobar posao bez obzira na ne/namjerne opstrukcije građana, te ulijevaju u javni prostor sigurnost i povjerenje.

Zašto paničariti bez ikakve potrebe za tim, jednostavno treba se držati preporuka stožera i virusna zaraza je brzo na “koljenima”, nastavno tome čim prije ćemo se i vratiti ustaljenim navikama i “normalnom” životu.

Teško je shvatiti, stručnjaci na području epidemiologije vrlo jasno su dali preporuke za ponašati se u ovoj situaciji, s druge strane Vlada Republike Hrvatske za sada vrlo vješto balansira situaciju u smjeru održavanja ekonomije na nogama, na dobrobit svih nas.

Jednostavno je, OSTANI DOMA i daj svoj doprinos u rješavanju virusne krize.

Autor Ivica Janković

Riješimo koronavirus, svi zajedno!

Podijeli

COVID-19 još uvijek se širi kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama.

Naime, stvari su postavljene i komunicirane vrlo jednostavno od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Narod još uvijek u cijelosti nije shvatio da je borba protiv koronavirusa na nama svima ponaosob.

Zar je teško shvatiti, ako je rečeno da se držimo svojih domova i da ne izlazimo van, da je to rečeno s jako dobrim i opravdavajućim razlozima. Biti u svome domu i na taj način pridonijeti borbi i suzbijanju virusa, pa zar je to tako teško. Zar je teško shvatiti da na taj način ukidamo tranziciju virusu i danje širenje? I gotovo tu staje priča o širenju virusa. Stručnjaci, barem oni u Hrvatskoj su na vrijeme prepoznali opasnosti i ozbiljnost situacije, te su nam na vrijeme komunicirali stvari, dok čak još nije bilo oboljelih u Hrvatskoj. Bili smo neozbiljni i nismo se pridržavali riječi stručnjaka. Idu li svi novooboljeli na našu dušu, zbog naše neodgovornosti?

Nitko nas ne tjera na ratište s puškom u ruci, vrlo je jednostavno ostanimo u svojim kućama pridržavajmo se uputa stožera civilne zaštite i ova agonija u tom slučaju će vrlo brzo završiti s minimalnim posljedicama.

Autor Ivica Janković

Općina Slavonski Šamac i NK Graničar bespoštedno se stavili na raspolaganje starijim i nemoćnim osobama

Podijeli

SLAVONSKI ŠAMAC/KRUŠEVICA – Ono bitno što je potrebno pokazati u teškim vremenima je razumijevanje i ljudskost, upravo je to ono što su inicirali i proveli u djelo Općina Slavonski Šamac na čelu s načelnikom Branislavom Milinović i NK Graničar na čelu s Katicom Stefanović, kao jednom od rijetkih predsjednica muškog nogometnog kluba.

Naime, obzirom na sva dešavanja zadnjih dana i tjedana, koja su nam svima jako poznata po pitanju pošasti Koronavirusa (COVID-19), empatiju prema svojim sumještanima starijima i nemoćnima u svojoj općini, pa tako i svim drugima koji su u potrebi stavili su se na raspolaganje. Bespoštedno, i na usluzi u bilo koje doba dana i noći. To je onaj obrazac ponašanja kojeg bi se svi trebali pridržavati i jednostavno kao primjer možemo izdvojiti ova dva kolektiva, a ujedno i kao “packu” svim drugima koji su još uvijek inertni, a nisu u rizičnim skupinama obolijevanja od COVID-19.

Ovu gestu jednostavno dužni smo javno pohvaliti, jer to zaslužuje, jer to netko mora primijetiti. Hvala Vam u ime svih potrebitih u ovim trenucima.

Facebook objavu na stranici NK Graničar u danjem tekstu prenosimo vam u cijelosti:

OBAVIJEST: NK Graničar Slavonski Šamac

Članovi uprave NK Graničar se uključuju u akciju borbe protiv Koronavirusa. Ako netko u Kruševici ili Slavonskom Šamcu bude u samoizolaciji ili ako su starije osobe koje su lošeg zdrvastvenog stanja a nemaju nekoga tko bi im mogao pomoći pri nabavki hrane, lijekova i ostalog može se obratiti nama.

Kontakt broj od 0-24 h je 092 392 5150 i mi ćemo se brzo organizirati. Važno je da se držimo onoga što od nas traži civilna zaštita i da brzo se vratimo u našu svakodnevnicu. Sutra, nakon koordinacije u Općini ćemo objaviti detaljnije informacije.

/Ivica Janković/