Sindikati – borba za sve osim za prava radnika

Podijeli

Naime u Republici Hrvatskoj je registrirano 534 sindikata od kojih aktivno djeluje njih 297 u dvije ili više županija.

O broju nezaposlenih nema potrebe više pisati. Ispisano je bezbroj stranica,ispričano bezbroj razno raznih priča na tu temu. Nije mi jasno da 151 zastupnik u Hrvatskom Saboru i već spomenutih 534 sindikata,ne može zaštititi, napraviti niti jednu dobru stvar, napraviti bilo kakav pozitivni pomak za dobro 1.100,000 radnika koliko je moram reći još samo ostalo u RH.

Aktualni ministar financija, stalno nešto misli, on se nešto nada, on će nešto provjeriti, on će nešto pokušati. Nikako da kaže da nešto zna i može! Osim od tog silnog neznanja zna izjaviti da će biti rezanja plaća radnicima.

Ministar izjavljuje, sindikati šute. Ministar “reže“ plaće, sindikati šute. Ministar diže poreze, sindikati šute. Ministar uništava radna mjesta, sindikati šute.

Pitam sebe a pitam i sve Vas. Zašto nama onda svi ti sindikati služe? Nažalost u ovom trenutku više od polovice radno sposobnih u Republici Hrvatskoj ne radi. A u isto vrijeme se povećava broj sindikalista pa je vrlo jednostavno doći do zaključka da je ta ista sindikalna masa usko povezana i “uhljebljena“ u birokratskom aparatu vladajućih u korist njihove samovolje i danje represije na one koje su već srozali do samog dna,na one koji ih financiraju.

S vremena na vrijeme neki sindikalni čelnik skupi hrabrosti ili dobije dozvolu od vladajućih da malo promoli nos na telku pa onako demonstrativno i gromoglasno uzvikne “nama je dosta, izvest ćemo narod na ulice“ itd. Itd. Samo što nema dalje, već tu smo gdje jesmo i još malo unazad pa se taj isti onda izgubi na cijelo stoljeće iz cijele priče za koju je dobro i masno plaćen od radnika kojima cuclaju kune za tobože zastupanje njihovih prava.

Problem kolektivnog pregovaranja s vladajućima i poteškoće pri formiranju pregovaračkih timova navode kao glavne probleme u ostvarivanju onoga za što su izabrani, zaduženi i u konačnici dobro plaćeni.

Naravno da imaju takve probleme kad su svi odreda “kupljeni“ od strane Vlade i čelnika vladajućih. Stoga je i razumljivo da ne mogu formirati pregovaračke timove. Ako se i formiraju to bi bilo kao “parada kiča i neukusa“ za mazanje očiju onima koji ih plaćaju,koji od njih nešto očekuju.

Nadalje, također sam poprilično siguran da i šira familija pojedinih sindikalnih čelnika nije sigurno na burzi rada već u dobro plaćenim foteljama i klimatiziranim prostorijama, naravno sa “kliznim“ radnim vremenom a opis posla im je takav da i samo ne znaju zbog čega su tamo.

Po svemu sudeći i zaključujući još uvijek zdravim razumom, svaki sretnik koji još uvijek radi mora shvatiti da je kao pojedinac “sindikat“ sam sebi. A  novac koji izdvaja iz svoje pleće za financiranje glumaca od sindikalista je novac koji će mu više odmoći nego pomoći.

Kakav bi se prijedlog mogao nametnuti kao možebitno rješenje? Možda prestati “hraniti“ nezasitne apetite sindikata pa im dati priliku za “iskupljenje“  Da poprave štetu koliko se popraviti može. Da zasluže ono za što su bili ili će biti plaćeni. Vama moji 1.100,000 na razmišljanje. Jer kako stvari stoje, kako činjenice govore lošiju stopu nezaposlenosti u EU ima samo Grčka a uz ovakve sindikaliste bojim se da ćemo jako brzo biti “prvaci“ po nezaposlenosti, razumljivo gledajući s dna ljestvice.

Autor Ivica Janković
Foto Ilustracija

Zašto paničariti i širiti paniku kad je riješenje na dohvat ruke?

Podijeli

Svjedoci smo mnogih apela policije, pa čak i sankcioniranja pojedinaca koji su širili paniku po pitanju koronavirusa i zaraze.

Naime, zašto se ljutiti na Nacionalni stožer civilne zaštite i policiji koji već tjednima kao papagaji ponavljaju jednu te istu stvar? Ostanite doma, držite socijalnu distancu, pojačajte higijenu! Ovih nekoliko stvari je jednostavno rješenje problema s koronavirusom. A ne mi se u cijelosti ne pridržavamo istih, zatim porastom broja zaraženih, po društvenim mrežama neosnovano širimo apokaliptične slike, paniku itd. Da slažem se da u tome slučaju treba pojedince kažnjavati, jer takve javne objave na nekolicinu ostavljaju dojam da i ono preporučeno nije dovoljno u suzbijanju virusa, što je netočno.

U više navrata u zadnje vrijeme mogli smo iščitati analitiku, odnosno broj novozaraženih u Hrvatskoj u odnosu na druge države u okruženju, i šire. Naši stručnjaci, i Nacionalni stožer civilne zaštite očigledno rade dobar posao bez obzira na ne/namjerne opstrukcije građana, te ulijevaju u javni prostor sigurnost i povjerenje.

Zašto paničariti bez ikakve potrebe za tim, jednostavno treba se držati preporuka stožera i virusna zaraza je brzo na “koljenima”, nastavno tome čim prije ćemo se i vratiti ustaljenim navikama i “normalnom” životu.

Teško je shvatiti, stručnjaci na području epidemiologije vrlo jasno su dali preporuke za ponašati se u ovoj situaciji, s druge strane Vlada Republike Hrvatske za sada vrlo vješto balansira situaciju u smjeru održavanja ekonomije na nogama, na dobrobit svih nas.

Jednostavno je, OSTANI DOMA i daj svoj doprinos u rješavanju virusne krize.

Autor Ivica Janković

Riješimo koronavirus, svi zajedno!

Podijeli

COVID-19 još uvijek se širi kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama.

Naime, stvari su postavljene i komunicirane vrlo jednostavno od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Narod još uvijek u cijelosti nije shvatio da je borba protiv koronavirusa na nama svima ponaosob.

Zar je teško shvatiti, ako je rečeno da se držimo svojih domova i da ne izlazimo van, da je to rečeno s jako dobrim i opravdavajućim razlozima. Biti u svome domu i na taj način pridonijeti borbi i suzbijanju virusa, pa zar je to tako teško. Zar je teško shvatiti da na taj način ukidamo tranziciju virusu i danje širenje? I gotovo tu staje priča o širenju virusa. Stručnjaci, barem oni u Hrvatskoj su na vrijeme prepoznali opasnosti i ozbiljnost situacije, te su nam na vrijeme komunicirali stvari, dok čak još nije bilo oboljelih u Hrvatskoj. Bili smo neozbiljni i nismo se pridržavali riječi stručnjaka. Idu li svi novooboljeli na našu dušu, zbog naše neodgovornosti?

Nitko nas ne tjera na ratište s puškom u ruci, vrlo je jednostavno ostanimo u svojim kućama pridržavajmo se uputa stožera civilne zaštite i ova agonija u tom slučaju će vrlo brzo završiti s minimalnim posljedicama.

Autor Ivica Janković

Općina Slavonski Šamac i NK Graničar bespoštedno se stavili na raspolaganje starijim i nemoćnim osobama

Podijeli

SLAVONSKI ŠAMAC/KRUŠEVICA – Ono bitno što je potrebno pokazati u teškim vremenima je razumijevanje i ljudskost, upravo je to ono što su inicirali i proveli u djelo Općina Slavonski Šamac na čelu s načelnikom Branislavom Milinović i NK Graničar na čelu s Katicom Stefanović, kao jednom od rijetkih predsjednica muškog nogometnog kluba.

Naime, obzirom na sva dešavanja zadnjih dana i tjedana, koja su nam svima jako poznata po pitanju pošasti Koronavirusa (COVID-19), empatiju prema svojim sumještanima starijima i nemoćnima u svojoj općini, pa tako i svim drugima koji su u potrebi stavili su se na raspolaganje. Bespoštedno, i na usluzi u bilo koje doba dana i noći. To je onaj obrazac ponašanja kojeg bi se svi trebali pridržavati i jednostavno kao primjer možemo izdvojiti ova dva kolektiva, a ujedno i kao “packu” svim drugima koji su još uvijek inertni, a nisu u rizičnim skupinama obolijevanja od COVID-19.

Ovu gestu jednostavno dužni smo javno pohvaliti, jer to zaslužuje, jer to netko mora primijetiti. Hvala Vam u ime svih potrebitih u ovim trenucima.

Facebook objavu na stranici NK Graničar u danjem tekstu prenosimo vam u cijelosti:

OBAVIJEST: NK Graničar Slavonski Šamac

Članovi uprave NK Graničar se uključuju u akciju borbe protiv Koronavirusa. Ako netko u Kruševici ili Slavonskom Šamcu bude u samoizolaciji ili ako su starije osobe koje su lošeg zdrvastvenog stanja a nemaju nekoga tko bi im mogao pomoći pri nabavki hrane, lijekova i ostalog može se obratiti nama.

Kontakt broj od 0-24 h je 092 392 5150 i mi ćemo se brzo organizirati. Važno je da se držimo onoga što od nas traži civilna zaštita i da brzo se vratimo u našu svakodnevnicu. Sutra, nakon koordinacije u Općini ćemo objaviti detaljnije informacije.

/Ivica Janković/