Dragovoljna predaja streljiva, Nacionalna kampanja “Manje oružja, manje tragedija”

Jučer, 15. listopada 2020. godine, u sklopu akcije “Manje oružja-manje tragedija” jedna je osoba policijskim službenicima dragovoljno predala 128 komada puščanog streljiva kalibra 7,9 mm i 2 komada puščanog streljiva 7,62 mm.

 
Policijska uprava krapinsko-zagorska podsjeća građane da akcija ”Manje oružja – manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole. Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda.
 
Od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine u Republici Hrvatskoj u akciji „Manje oružja, manje tragedija“ prikupljeno je: 
– 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja)
– 5.501.464 komada raznog streljiva
– 5.382 kilograma eksploziva, 
a od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine u sklopu kampanje je prikupljeno: 
– 2.542 komada vatrenog oružja (od toga 135 komada automatskog oružja)
– 143.175 komada raznog streljiva
– 112 kilograma eksploziva. Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2019. godine 174 građana je u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“ policijskim službenicima dragovoljno je predalo:
– 149 komada vatrenog oružja
– 34.973 komada raznog streljiva
– 12.83 kilograma eksploziva
– 232 komada minsko-eksplozivnih sredstava,U devet mjeseci ove godine 28 građana dragovoljno je predalo:
– 22 komada vatrenog oružja
– 1.818 komada raznog streljiva
– 1 kilogram eksploziva
– 24 komada minsko-eksplozivnih sredstava.
Protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a policija apelira na građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno. Dragovoljna se predaja odnosi na sve vrste oružja – automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje.
I dalje pozivamo one koji eventualno nezakonito posjeduju oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva, da ih dragovoljno predaju policijskim službenicima bez ikakvih sankcija te apeliramo da oružja, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva na donose u policijske postaje, već da nas obavijeste na broj telefona 192, nakon čega će osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i vozilu bez policijskih obilježja doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasna sredstva. Na taj način zagarantirana je anonimnost osobe koja predaje oružje, a potencijalne opasnosti svedena su na najmanju moguću mjeru.
 
 
 
 

Stranica

Izvor

Najnovije