HANFA upozorava na nove načine prevara u online trgovanju

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) izdala je brošuru “Na što obratiti pozornost prije početka i prilikom online trgovanja financijskim instrumentima”, koja upozorava ulagače na lažne i samoprozvane brokere te pomaže građanima da lakše prepoznaju pokušaje prijevare.

“Građanima se učestalo putem oglasa na internetu ili izravnim telefonskim kontaktom nudi mogućnost trgovanja financijskim instrumentima putem raznih internetskih stranica. Međutim, velikim brojem takvih online trgovinskih platformi upravljaju društva koja za to nemaju ovlaštenje ili društva koja ne smiju hrvatskim građanima nuditi svoje brokerske usluge “- objašnjavaju iz HANFA-e.

Prevare se pokušavaju provesti putem telefonskih poziva iz stranih zemalja ili online stranica tzv. trgovinskih platformi kojima upravljaju razna lažna brokerska društva. Potencijalnim klijentima nude se usluge kupovine i prodaje te ulaganja u dionice.

“Često je riječ o društvima koja imaju registrirano sjedište na egzotičnim otocima kao što su Sveti Vincent i Grenadini, Maršalovi Otoci i slična područja poznata po slabijoj regulaciji” – poručuju iz HANFA-e.

Osobe koje stoje iza ovih prevara znaju se pozivati na ugovorenu suradnju s HANFA-om, međutim HANFA kao regulator nikad ne sklapa nikakve ugovore s takvim fondovima te ne daje telefonske brojeve i kontakte trećim stranama. Iz HANFA-e poručuju da ne ulazite u poslovan odnos s takvim osobama, niti s onima koji vam ne žele otkriti podatke o njihovom brokerskom društvu ili ako na svojoj online trgovinskoj platformi ili dokumentima ne navode naziv i adresa društva.

 

Izvor: 24 sata

Foto: Pixels.com

 

Najnovije