Najava – akcija “Brzina i pretjecanje”

Sutra, u vremenu od 8 do 14 sati, policijski službenici Policijske uprave zadarske će na području ove Policijske uprave provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina i pretjecanje“
Foto: Ilustracija
Sutra, 12. kolovoza  u vremenu od 8 do 14 sati policijski službenici Policijske uprave zadarske će na području ove Policijske uprave provesti preventivno-represivnu akciju „Brzina i pretjecanje“, s ciljem smanjivanja nepovoljnog trenda stradavanja sudionika u prometu, posebno smrtnog stradavanja.
Akcija će se usmjeriti na suzbijanje prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, nepropisnog pretjecanja, te drugih težih prometnih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama u zoni odgovornosti ove PU i usporedbom za sedam mjeseci prošle i ove godine, razvidno je smanjenje u ukupnom broju prometnih nesreća za 20,5%, povećanje smrtno stradalih osoba za 125%, smanjenje broja teže ozlijeđenih osoba za 6,8%, te smanjenje broja lako ozlijeđenih osoba za 25,2%.
 
Nepropisna brzina, odnosno neprilagođena brzina kretanja vozila kao dominantna greška vozača u prvih sedam mjeseci 2020. godine, dovela je do 194 prometne nesreće u kojima je 6 osoba smrtno stradalo, 35 osoba je zadobilo teške i 51 osoba je zadobila lake tjelesne ozljede, dok su u istom periodu 2019. godine 3 osobe smrtno stradale, 42 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede i 79 osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede.
 
 
Podsjećamo:
– brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća,
– brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Apeliramo na vozače motornih vozila da brzinu kretanja svog vozila usklade s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te prate događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjuju brzinu kretanja svog vozila.
 

Stranica

Izvor

Najnovije