Najava akcije kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

U srijedu se u Puli provodi prometna akcija kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela
Foto: Ilustracija
Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu Postaja Prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 5. svibnja 2021 godine od  9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ”Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe-mobitela.
Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama.
Tijekom prva četiri mjeseca ove godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola  utvrđeno je ukupno 5097 prekršaja od čega 526 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1027 prekršaja nepropisne uporabe mobitela. Što se tiče prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa policija je ove godine utvrdila svega 1% više takvih prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok je nepropisna uporaba mobitela u porastu za čak 60%.
U prva četiri mjeseca četiri osobe su smrtno stradale od kojih 3 vozača koji nisu koristili sigurnosni pojas.
Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.
Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija,  najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.
Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.      
                  
 

Stranica

Izvor

Najnovije