Najava: Otvorenje izložbe „Ljepota lažnog sjaja“

U četvrtak, 28. svibnja u Gradskoj galeriji Zabok u 19,00 sati bit će otvorena izložba krivotvorenih umjetnina „ Ljepota lažnog sjaja“.
Na izložbi će se naći najzanimljiviji izlošci iz zbirki Muzeja policije, koju čine krivotvorine, većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora.
Autorica izložbe je Helena Biočić, voditeljica Muzeja policije, a izložba ostaje otvorena do 16. lipnja 2020. godine i moći će se razgledati ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15,00 dio 19,00 sati, te utorkom i petkom od 10,00 do 14,00 sati.Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.
Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina.
 Pri kupovini umjetnina pripazite na nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da ne budete žrtva krivotvoritelja:

Pogledajte pozadinu slike ili dno skulpture. Ondje često postoji čitavo bogatstvo informacija, kao što su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Često krivotvoritelji paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu.

Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine. To je vaš obvezan zahtjev kojeg postavljate prodavaču pri kupnji vrijednih umjetnina, kako bi se izbjeglo upadanje u probleme ako se ispostavi da je djelo ukradeno ili na neki drugi način ilegalno pribavljeno.

Napravite dvostruku provjeru podrijetla. Pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili pak krivotvoreno. Budite sumnjičavi po pitanju umjetnine čije podrijetlo ne možete potvrditi jednim telefonskim pozivom.

Kupujte od poznatih i uglednih prodavača koji imaju čistu povijest. I poznati prodavači i aukcijske kuće mogu biti prevareni, ali je puno veća šansa da rade s autentičnim djelima. Treba imati mnogo sreće pri kupovini na neviđeno, što je redovito pri kupovini na online način, iako je priložena fotografija djela.

Tražite forenzičku analizu, ili bar mogućnost da sami obavite provjeru prije kupovine. Ovo bi trebalo postati standard kod kupnje umjetničkih djela velike vrijednosti. Ako prodavač ne dozvoli trebalo bi biti znak za odustajanje od kupnje.

Prije kupnje slike poznatog slikara potrudite se upoznati njegov likovni opus. Ako ste odlučili uložiti veći iznos novca u kupnju slike nekog poznatog slikara proučite njegov opus ili se savjetujte s povjesničarima umjetnosti, kako ne biste kupili njegovu, npr. mrtvu prirodu, ako je on isključivo slikao pejzaže ili apstraktne motive.

Provjerite na web stranicama MUP-a nije li umjetnina ukradena. Prije kupnje provjerite OVDJE nije li umjetnina ukradena kako biste se uvjerili da za njom nije raspisana potraga.

Stranica

Izvor

Najnovije