Najava preventivne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila”

Osnovni cilj ove preventivno-sigurnosne akcije je postizanje većeg stupnja tehničke ispravnosti vozila koja sudjeluju u cestovnom prometu diljem Republike Hrvatske
Foto: IlustracijaU razdoblju od 23. do 28. studenoga 2020. godine na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, pa tako i na području Policijske uprave međimurske, provest će se aktivnosti  iz akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila”.
           
Osnovni cilj ove preventivno-sigurnosne akcije je postizanje većeg stupnja tehničke ispravnosti vozila koja sudjeluju u cestovnom prometu diljem Republike Hrvatske. Provođenjem ovakvih i sličnih akcija želi se poticajno djelovati na sve vozača glede ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u cestovnom prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. 
           
Akcija omogućuje vozačima obavljanje besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede, dok su od akcije izuzeta vozila koja u navedenom razdoblju imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije.
           
Vlasnici vozila u akciju uključuju se dobrovoljno, a težište je na pružanju savjetodavne i tehničke pomoći stručnih osoba stanice za tehnički pregled s ciljem uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu.
           
Na području Policijske uprave međimurske akcija se provodi u suradnji sa Centrom za vozila Hrvatske, Stanicama za tehnički pregled vozila u Čakovcu, Prelogu, Murskom Središću i Donjoj Dubravi, a sastoji se od besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila za vrijeme radnog vremena stanica za tehničke preglede, dok se pregled naplaćuje samo onim vlasnicima vozila koji dođu na redovni ili preventivni tehnički pregled ili neko drugo službeno ispitivanje.
 

RADNO VRIJEME STANICA ZA TEHNIČKE PREGLEDE VOZILA

Čakovec – Stanice za tehničke preglede vozila Panex i Posavec
            –     od ponedjeljka do petka od 7 do 20 sati,
            –     u subotu od 7 do 14 sati.Prelog – Stanica za tehnički pregled vozila:
            –     od ponedjeljka do petka od 7 do 20 sati,
            –     u subotu od 7 do 14 sati.
 Donja Dubrava – Stanica za tehnički pregled vozila:
            –      ponedjeljak, srijeda, petak od 7 do 14 sati,
            –      utorak i četvrtak od 11,30 do 18,30 sati,
            –      u subotu od 7 do 12 sati.
 Mursko Središće – Stanica za tehnički pregled vozila:
            –      ponedjeljak, srijeda, petak od 7 do 14 sati.
            –      utorak i četvrtak od 11,30 do 18,30 sati.
 
Tijekom spomenute akcije policijski službenici Policijske uprave međimurske ukoliko prilikom nadzora u cestovnom prometu posumnjaju u tehničku ispravnost vozila, vozače će uputiti da obave besplatan tehnički pregled vozila u najbližu stanicu za tehnički pregled vozila. Ujedno, sve nadzirane vozače policijski službenici upoznat će sa ciljevima provođenja akcije, kao i s lokacijama te u kojem vremenu se mogu obaviti besplatni tehnički pregled vozila. U slučaju da nadzirano vozilo nije u propisanom roku tehnički pregledano ili registrirano policijski službenici postupit će sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno prekršitelje će prekršajno sankcionirati.
           
Ujedno, tijekom akcije policijski službenici utvrđivat će prometne prekršaje koji su u uzročno – posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nezgoda (upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, prije stjecanja prava na upravljanje vozilima, za vrijeme dok je vozačka dozvola oduzeta, prekoračenje dopuštenih brzina kretanja, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dr.), a počinitelje prekršaja sankcionirati.

Najave | Promet i vozila

Izvor

Najnovije