Najnovije istraživanje o raku pruža mogućnost uvođenja učinkovitije terapije

Prema najnovijem istraživanju, stanice raka mogu hibernirati poput “medvjeda zimi” kada se suoče s prijetnjom za opstanak, poput kemoterapije. U takvoj situaciji sposobne su aktivirati stanje u kojem mogu preživjeti s vrlo oskudnim resursima.

Kako bismo bili uspješni u liječenju karcinoma, važno je znati na koji se način stanice raka odupiru liječenju. Naime, nekoliko godina nakon liječenja zna doći do recidiva tumora, odnosno njegove ponovne pojave, mada tijekom nekog vremena nije bilo znakova bolesti.

Ulaze u stanje slično hibernaciji

Preliminarna istraživanja na stanicama kolorektalnog karcinoma, koji je zahvatio ljudsko tkivo, pokazala su da znaju prijeći u stanje “niske razine održavanja“ u kojima uspijevaju biti otporne na lijekove.

“Tumor funkcionira kao jedinstveni organizam koji može aktivirati stanje u kojem štedi energiju kako bi preživio“, rekla je kirurginja Catherine O’Brien iz Instituta za rak Princess Margaret Cancer Centre u Kanadi.

“Znamo za primjere životinja koje ulaze u reverzibilno stanje usporenog metabolizma i niske tjelesne temperature kako bi izdržale surove uvjete. Izgleda da su stanice raka lukavo usvojile istu taktiku kako bi preživjele opasne situacije“, dodala je.

Izložili stanice raka kemoterapiji

Znanstvenici su stanice raka kolona i rektuma u laboratoriju izložili kemoterapiji te primijetili da one, kada su izložene lijekovima, koordinirano prelaze u isto stanje hibernacije. Stanice su se prestale razmnožavati, što znači da im je trebalo vrlo malo hranjivih tvari da bi preživjele.

Sličan pokus su napravili i na miševima kojima su presadili stanice kolorektalnog karcinoma. Jednom kada su miševi razvili tumore određene veličine, znanstvenici su ih liječili standardnim režimima kemoterapije. Primijetili su da zanemariv rast tumora kod onih miševa koji su se liječili tijekom razdoblja od osam tjedana. Kada je liječenje prekinuto, tumor je ponovno počeo rasti.

Osim mehanizma koji nalikuje hibernaciji, stručnjaci su kod stanica raka uočili još jedan trik – autofagiju. Autofagija je metabolički proces kojim tijelo uklanja vlastite oštećene ili nefunkcionalne stanice te se na taj način rješava otpada. No, stanice raka znaju jesti same sebe kako bi došle do hrane koja im je potrebna za opstanak.

Nova mogućnost terapije

Znanstvenici su u laboratoriju uspjeli ciljanim procesima inhibirati proces autofagije i stanje hibernacije kod stanica raka i nakon toga ih uspješno u potpunosti eliminirati kemoterapijom. Ovo bi u budućnosti mogao biti jedan od načina liječenja tumora koji su otporni na konvencionalne tretmane.

“Ovo nam pruža jedinstvenu terapijsku mogućnost. Moramo ciljati stanice karcinoma dok su u ovom usporenom, ranjivom stanju, prije nego što steknu genetske mutacije zbog koji postaju rezistentne na lijekove”, rekla je O’Brien.

Istraživanje naziva Colorectal Cancer Cells Enter a Diapause-like DTP State to Survive Chemotherapy objavljeno je u časopisu Cell.

 

Izvor: Index

Foto: Pixabay

 

 

Najnovije