NASA-ina letjelica prikupila dragocjene materijale s površine asteroida

Dužnosnici NASA-ine baze kraj Denvera izvijestili su da je svemirska letjelica Osiris-Rex uspjela dohvatiti površinu asteroida Bennua te, nadaju se znanstvenici, prikupiti bar 60 grama uzorka. Letjelica je udaljena 300 milijuna kilometara od Zemlje, a njen povratak očekuje se 2023. godine.

NASA-ina operacija spuštanja svemirske letjelice Osiris-Rex na površinu asteroida trajala je četiri i pol sata. Letjelica, lansirana na svemirsko putovanje još 2016. godine, veličine je kombija, dok je nebesko tijelo Bennua promjera većeg od 500 metara te njegova gravitacija nije bila dovoljna da letjelica sleti na njegovu površinu. NASA-in tim morao je oprezno manevrirati letjelicom kako ne bi došlo do sudara.

Na kraju su uzorci prikupljeni u krateru Nightingale gdje su čestice bile dovoljno lake da ih se povuče. Proces je trajao nekoliko sekundi, a sakupljen je materijal s kvrgavog crnog kamenja, bogat ugljikom i sipkom. Prilikom operacije upotrijebljena je robotska ruka duga 3,4 metra, a Osiris-Rex programiran je tako da ispali u površinu plin dušik koji zakovitla atmosferu i onda usisa prašinu i eventualno kamenčiće.

“Takva otkrića nam daju uvid u prošlost Zemlje i Sunčeva sustava, prohujalih milijardi godina” – izjavio je šef znanstvenih misija NASA-e Thomas Zurbuchen.

Međutim, još nije u potpunosti sigurno je li misija prošla uspješno. Problema nije bilo prilikom približavanja i prikupljanja materijala na površini, no tek će se za koji dan znati jesu li uzorci ostali u robotskoj ruci. Znanstvenici se nadaju da je prikupljeno najmanje 60 do najviše dva kilograma materijala.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Pexels.com

Najnovije