Rijeka: Prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Galerija fotografija


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“, a osim za vozače i ostale sudionike u prometu, posebne aktivnosti namijenjene su učenicima srednjih škola, osobito učenicima završnih razreda koji će uskoro postati vozači
FOTO: PU primorsko-goranska
Danas, 21. listopada 2020., temeljem Odluke Sabora RH, u Hrvatskoj se obilježava prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Tako se diljem zemlje provode brojne aktivnosti kojima policija upozorava građane na četiri glavne ubojice u cestovnom prometu u Hrvatskoj: vožnja u alkoholiziranom stanju, prekoračenje brzine, nevezanje sigurnosnog pojasa te nepravilno korištenje mobitela tijekom vožnje.
 
Ovogodišnji prvi Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se pod motom „Kad sigurno voziš, sigurno stižeš“, a uz sve vozače i ostale sudionike u prometu, posebne aktivnosti namijenjene su učenicima srednjih škola, osobito učenicima završnih razreda koji će uskoro postati vozači. Učenicima će se dijeliti letci kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.

 
U Rijeci se također aktivno obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa pa su policijski službenici u središtu Rijeke na Korzu postavili info punkt gdje se građane savjetuje, a dijele se i edukativni materijali, letci i pokloni (bedž) kako bi ih se upozorilo na opasnosti i posljedice prilikom nepoštivanja prometnih pravila.
Uz službenike prometne policije s vozilima, na Korzu sudjeluju i službenici prevencije, a obilježavanju su se pridružili i studenti koji građanima dijele letke i pozivaju ih na praćenje aktivnosti. U sklopu obilježavanja, postavljena je i povelja na koju građani imaju priliku potpisati se i tako se obvezati da će poštivati prometnu kulturu, a ista je s video uratkom proslijeđena u dvije riječke srednje škole kako bi učenici završnih  razreda je potpisali i upoznali se sa svim elementima ovog projekta.
Današnje obilježavanje popratili su i mediji kojima se u ime Policijske uprave primorsko-goranske obratio voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa, Boris Skeledžić. U izjavi je Skeledžić govorio o važnosti obilježavanja dana sigurnosti cestovnog prometa, a posebno je upozorio na četiri najčešća razloga prometnih nesreća: vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, korištenje mobitela tijekom vožnje te nevezivanje sigurnosnog pojasa.
Pritom se i osvrnuo na  nepropisno korištenje mobitela u vožnji jer prema posljednjim istraživanjima u svijetu korištenje mobitela u vožnji je prikriveni ubojica. Mnogi vozači, naglašava Skeledžić, nisu svjesni koliko im telefonski razgovor oduzima koncentraciju u vožnji, a  što neminovno dovodi do prometnih nesreća i stradavanja, često s teškim posljedicama.
Uz poziv svim sudionicima u prometu na odgovorno ponašanje, iznio je i statističke pokazatelje za područje Primorsko-goranske županije po kojima je u prethodnih devet mjeseci ove godine evidentirano 2.086 prometnih nesreća,  što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada ih je zabilježeno 2.564,  manje za 478 nesreća ili 18 %. U tim nesrećama smrtno je stradalo 19 osoba, pet više nego prošle godine (14), a ozlijeđeno je ukupno 627 osoba i to: 163 osobe s teškim i 464 s lakim ozljedama.
 
 
 

Stranica

Izvor

Najnovije