ROADPOL: Rezultati 24-satnog nadzora vozača pod utjecajem alkohola/droga

Utvrđena su 22 prekršaja sudjelovanja u prometu pod utjecajem alkohola i jedan pod utjecajem droga, a najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,79 promila
Foto: ilustracija
U subotu, 19. lipnja od 7 sati pa do nedjelje, 20. lipnja do 7 sati na području Policijske uprave karlovačke proveden je pojačani 24-satni nadzor vozača pod utjecajem alkohola/droga usklađen s akcijama ROADPOL-a, a za što je policija od građana prikupljala prijedloge lokacija za nadzor u prometu.
 
Tijekom provođenja akcije od ukupno 437 kontroliranih vozila utvrđena su 22 prekršaja sudjelovanja u prometu pod utjecajem alkohola i jedan pod utjecajem droga. Najveća izmjerena koncentracija alkohola izmjerena je kod 36-godišnjeg vozača u Karlovcu, a  iznosila 2,79 promila.
Ovakve akcije su nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola i droga, već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.I ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji.
 

UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 700,00 sve do 20.000,00 kuna, a za razinu alkohola iznad 1,5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

 

ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO
Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

 

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

1. smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,

2. premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.

Pisane vijesti | Promet i vozila

Izvor

Najnovije