Simptomi Covida najčešće idu ovim rasporedom: Samo jedan ključni detalj razlikuje ga od gripe

Ovo istraživanje može pomoći zdravstvenim djelatnicima u razlikovanju pacijenata s gripom od onih s Covidom

Istraživanje sa Sveučilišta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi Covida-19 često započinju određenim redoslijedom. Ovo otkriće može pomoći zaraženima koronavirusom da se izoliraju i na vrijeme počnu liječiti, što bi moglo značajno poboljšati ishode pacijenata.

Simptomi poput temperature i kašlja slični su kod brojnih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Kako se još uvijek borimo s epidemijom, a sezona gripe je pred vratima, važnije je nego ikad da znamo prepoznati od čega zapravo bolujemo.

Redoslijed simptoma je važan

“Ovo je posebno važno znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe, koja se javlja u isto vrijeme dok traje epidemije Covida-19”, kazao je dr. Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine, biomedicinskog inženjerstva, zrakoplovstva te svemira i strojarstva.

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija kod više od 55.000 oboljelih od Covida u Kini. Također su pogledali skup podataka prikupljen na gotovo 1100 slučajeva koje je, između prosinca i siječnja, prikupila stručna skupina za medicinsko liječenje Covida u Kini.

“Redoslijed simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da liječnici mogu prije utvrditi ima li netko Covid ili neku drugu bolest, što liječnicima pomaže da donesu bolje odluke”, izjavio je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

Redoslijed simptoma kod Covida-19

  1. vrućica
  2. kašalj i bolovi u mišićima
  3. mučnina i povraćanje
  4. proljev

Gripa najčešće započinje kašljem

“Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskom gripom češće razvijaju kašalj prije početka vrućice. U stvarnosti je to možda teško raspoznati jer gripa često naglo počinje s trijadom simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suhim kašljem”, rekao je dr. Robert Glatter.

Dodao je da su nalazi studije potencijalno korisni “pri procjeni više pacijenata u užurbanom kliničkom okruženju”. U studiji se navodi da je prvi simptom Covida vrućica, dok gripa najčešće započinje kašljem.

“Općenito, iako je vrućica najčešće opisivani početni simptom infekcije koronavirusom, stvarnost onoga što vidim na prvim crtama fronta promjenjivija je. Neki pacijenti prijavili su samo gubitak okusa ili njuha, a, osim toga, osjećaju se dobro”, ispričao je Glatter.

Koristan vodič za liječnike

Kod ostalih pacijenata, dodaje, pojavile su se malaksalost, glavobolja i vrtoglavica”, što na neki način podsjeća na simptome moždanoga udara, ali bez temperature, kašlja ili bilo kakvih dokaza o simptomima gornjih dišnih putova.

“Također sam vidio da pacijenti imaju samo bolove u prsima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proljev nakon pojave vrućice i kašlja također sugeriraju na Covid”, pojasnio je Glatter.

Ovo istraživanje može pomoći zdravstvenim djelatnicima u razlikovanju pacijenata s gripom od onih s Covidom. Iako redoslijed simptoma nije jednak kod svakoga pacijenta, ova su saznanja i dalje koristan vodič za pružatelje zdravstvenih usluga, piše Healthline.

Izvor: Magazin.hr/Foto: shutterstock

Najnovije