Varaždinski kupači učili o kodeksu sigurnosti na vodi

Galerija fotografija


Slika
Slika
Slika

I ove godine su policijski službenici sa djelatnicima Crvenog križa organizirali i edukativno informirali kupače o Kodeksu sigurnosti na vodi. 
U subotu, 18. lipnja i u ponedjeljak, 21. lipnja policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.
Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima, kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.
U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi. Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.
 Nekoliko korisnih savjeta kupačima
U danima ljetnih vrućina i sparina većina građana potražit će osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima, moru, pa moramo biti svjesni da takve vrste osvježenja često skrivaju i mnogobrojne opasnosti. 
Ponajprije je riječ o utapljanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke i često mijenjaju svoj tok.Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja, najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.
S ciljem prevencije takvih događaja, a ujedno i ciljem podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete želimo upozoriti sve posjetitelje kupače i tom prilikom dajemo sljedeće savjete:
·         ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, 
·         koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba, 
·         ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, 
·         ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, 
·         ne plivajte neposredno nakon obroka, 
·         ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući, 
·         izbjegavajte plivati sami, 
·         djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe: imajte stalni nadzor nad djetetom, jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi, 
·         neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, 
·         ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć
·         pozovite pomoć na 112 ili 192! KAKO SPRIJEČITI KRAĐE NA PLAŽI
Svake godine neki građani tijekom posjeta kupalištima, bilo da su to plaže na jezerima, rijekama, bazenima ili moru, vrlo često sa sobom donose vrijedne stvari i ostavljaju ih bez nadzora. Na takav neodgovoran način ostavljaju priliku lopovu da postanu žrtve kaznenog djela!
Savjetujemo da svoje stvari ne ostavljate bez nadzora i na plažu nosite samo najpotrebnije stvari i manje novčane iznose.
Na plažu ne nosite vrijednije predmete i dragocjenosti, osobito veće novčane iznose, zlatninu i vrijednu tehničku opremu. Preporučamo da dokumente i novac ne držite zajedno. Ponesite sa sobom onoliko novca koliko je potrebno za sitne troškove (sok, kava, sladoled, itd..).
Ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila. U vozilu ne ostavljajte vrijedne predmete! Ukoliko na plažu dolazite biciklom – osigurajte ga sigurnosnom sajlom ili lancem, vežući ga za drvo, ogradu ili sl. Svoje stvari (torbe, novčanike, ključeve, mobitele, foto-aparate, kamere i dr.) na plaži ne ostavljajte bez nadzora! Ako ste spriječeni neka ih pripaze prijatelji ili poznanici.
Ne provjeravajte učestalo na plaži ili terasi ugostiteljskog objekta novac i vrijedne predmete, time kradljivcima skrećete pozornost na sebe i svoje stvari, vrijedne predmete pohranite na neko sigurno mjesto. Ukoliko sjedite na terasi ugostiteljskog objekta, ne odlažite torbice sa stvarima kraj sebe i ne ostavljajte ih bez nadzora. Ukoliko ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik.

Stranica

Izvor

Najnovije