VELIKI USPJEH TVRTKE IZ NOVE GRADIŠKE: HRVATI RADE POGON ZA COVID CJEPIVO!

U žestokoj globalnoj utrci koja upravo traje oko cjepiva protiv koronavirusa sudjeluje i hrvatska kompanija Klimaoprema kao glavni projektant i izvođač pogona koji se već naveliko pripremaju za proizvodnju cjepiva u Švicarskoj.

Radi se o obećavajućem cjepivu mRNA 1273 koje razvija američka biotehnološka kompanija Moderna Therapeutics u suradnji sa švicarskom kompanijom Lonza, a njegovo testiranje još traje. Bude li ono odobreno i Moderna dobije dozvolu za komercijalnu proizvodnju, američko-švicarski tim želi biti spreman i hitno startati s velikom proizvodnjom već u prosincu ove godine, a samo iz švicarskog pogona u Vispu godišnje bi moglo izaći oko 300 milijuna doza cjepiva.

Proizvodit će se, naravno, i u SAD-u, na drugoj lokaciji Lonze u Porthsmouthu.

Kordinacija kompanija

U pitanju je jedan od najvažnijih projekata trenutno te vrste u Europi, a sasvim sigurno je to za hrvatsku visokotehnološku kompaniju Klimaoprema. Iznos posla nam ne otkrivaju, a ugovorili su ga u svibnju, neposredno nakon što su Moderna i Lonza potpisali ugovor o desetogodišnjoj suradnji.

Predsjednik Uprave Sergio Galošić, s kojim smo telefonski razgovarali dok je bio na putu u Švicarskoj, naglašava kako su u pitanju veoma kratki rokovi u kojima izvode taj zahtjevni projekt proizvodnih pogona te da su dali sve od sebe ne bi li uspjeli da sve bude na vrijeme.

“To je iznimno velika investicija, a mi smo glavni projektanti i voditelji, koordiniramo kao podizvođače švicarske i austrijske kompanije. I neke hrvatske tvrtke smo poveli sa sobom. Odgovorni smo za cijeli proces, od faze idejnog projekta do primopredaje. Za nas je to izuzetno važna referenca u području vrhunske procesne tehnologije za proizvodnju lijekova i cjepiva”, objašnjava Galošić.

Američka investicija

U Lonzinim pogonima bit će, naravno, osim hrvatske pameti, ugrađeni i proizvodi iz Klimaopremine tvornice u Novoj Gradišci, a sve to može ih pozicionirati u sam vrh inženjering kuća u Europi, napominje.

Tvrtka je inače koncipirana s dvije jedinice – HVAC Solutions, što je proizvodni dio opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore, te Cleanroom Solutions, u sklopu koje pružaju usluge inženjeringa u čistim prostorima. Kako objašnjavaju, ti prostori zahtijevaju specifično kondicioniranje i kvalitetu zraka nužnu za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, mikroelektronike ili u operacijskim dvoranama. Većinu prihoda, više od 85 posto, ostvaruju izvozom, a kao glavni projektant i izvođač radova surađuju s najvećim farmaceutskim tvrtkama, među kojima su i Novartis i Pfizer.

Prošle su godine imali, prema podacima Poslovne Hrvatske, 390 milijuna kuna prihoda i bruto dobit od 28 milijuna kuna. Vezano uz proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa, a prema informacijama koje je ljetos objavio Reuters, Lonza financira sa 60 do 70 milijuna dolara prvu komercijalnu proizvodnu liniju u Vispu, a Moderna barata s čak 483 milijuna dolara koje joj je “ubacila” američka vlada te još milijardu dolara kapitala koji je sama prikupila, što bi trebalo pokriti i financiranje gradnje prve proizvodne linije u SAD-u, kao i dodatnih u Lonzinim pogonima u Porthsmouthu i Vispu.

Zajednički kapacitet bi trebao biti 600 do milijardu doza cjepiva godišnje, što će ovisiti o veličini potrebne doze, objasnio je za Reuters predsjednik Lonze Albert Baehny. Moderna je, inače, tijekom srpnja započela treću i posljednju fazu testiranja koje se provodi na 30.000 pacijenata. Rok šest mjeseci Klimaoprema je angažirana samo u Švicarskoj, a kako su objavili u svojem internom časopisu, u tom poslu ih prati i renomirana tvrtka za razvoj proizvodnog procesa CRB iz SAD-a.

A što ako se cjepivo ipak ne pokaže uspješnim? Lonzin predsjednik je ovako odgovorio Reutersovu novinaru: “Sigurni smo da ćemo, ne bude li cjepivo djelotvorno, te pogone moći koristiti za druge projekte temeljene na mRNA tehnologiji (skraćenica za messenger RNA, ili glasnička RNA). To je prednost koju nam donosi deal s Modernom.”

Izvor: novac.jutarnji.hr

Foto: Boris Kovacev, Cropix

Najnovije